Kuchnia

Bez glutenu

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA
http://cookmagazine.pl/pizza-na-spodzie-z-kalafiora/

Składniki:

1 średni kalafior
pęczek zielonych szparagów
1 średnia cukinia
kilka łyżek pesto
kilka łyżek sosu do pizzy (przepis tutaj)
1 jajko
2 czubate łyżki otrębów
garść świeżych listków bazylii
garść liści szpinaku
łyżka kiełków rzodkiewki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Surowy kalafior ścieramy na tarce lub blendujemy, Mieszamy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż spód stanie się lekko twardawy. Cukinię kroimy w plasterki, szparagi obieramy i smarujemy oliwą z oliwek. Podpieczony kalafiorowy spód smarujemy sosem do pizzy, rozkładamy liście szpinaku, plasterki cukinii oraz szparagi. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Kontrolujemy czas i temperaturę piekarnika, by spód zbyt mocno się nie podpiekła. Warzywa powinny pozostać al dente. Upieczoną pizzę polewamy kilkoma łyżkami pesto, posypujemy listkami bazylii oraz kiełkami rzodkiewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation