Kuchnia

Bez glutenu

Placki bezglutenowe | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

12 SZTUK
1 szklanka (300 g) jogurtu naturalnego lub waniliowego
1 łyżka ksylitolu lub cukru lub syropu klonowego
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ryżowej + mąka kukurydziana w razie konieczności
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sok z cytryny i pomarańczy
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszać widelcem jogurt z roztrzepanymi w oddzielnej misce jajkami oraz z roztopionym tłuszczem. Dodać mielone migdały wymieszane mąką ryżową oraz sodą i delikatnie wymieszać widelcem. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę mąki kukurydzianej (zależy to od gęstości jogurtu).
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć po 3 - 4 placki jednocześnie na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 - 2 minuty z jednej strony, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie.
Placki skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Można też polać syropem klonowym i podawać z ulubionymi owocami i polewą czekoladową.
PROPOZYCJA PODANIA

banany, pomarańcze lub inne owoce
posypka z kakao
syrop klonowy
polewa czekoladowa (kilka kosteczek czekolady rozpuścić w 1/3 szklanki mleka kokosowego)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation