Kuchnia

Bez glutenu

ZAPIEKANKA GRZYBOWA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ - CookMagazine

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej
1 i 3/4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
mała, posiekana cebulka
450 g mieszanych grzybów, np. ekologicznych, brązowych pieczarek, shiitake, podgrzybków, boczniaków)
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki siekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki listków tymianku
sól i pieprz
1/2 szklanki jogurtu greckiego
200 g świeżo tartego, żółtego sera (np. goudy)
Przygotowanie:

Komosę ryżową płuczemy, umieszczamy w garnku z 1 i 1/2 szklanki bulionu i gotujemy do miękkości.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem.

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Szklimy na niej cebulkę. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy na średnim ogniu, póki nie zmiękną, a większość płynu nie odparuje. Dodajemy czosnek, szczypiorek i tymianek. Wlewamy pozostały bulion, zdrapując ewentualne przyklejone do dna patelni kawałki grzybów. Gotujemy, póki niemal cały płyn nie odparuje.

W dużej misce mieszamy ugotowaną komosę, grzyby, 2/3 sera, łyżkę oliwy i jogurt. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, rozkładamy w naczyniu równomierną warstwą. Posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, żeby ser się roztopił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation