Kuchnia

fit dania

Kebab na frytkach - wersja dietetyczna

Składniki na porcję:
Ziemniak (duży) – ok. 200 g
Pierś z kurczaka – pół sztuki
Kapusta pekińska – ¼ sztuki
Pomidor – pół sztuki
Ogórek kiszony – sztuka
Olej rzepakowy – dwie łyżeczki
Sól, pieprz, ulubione przyprawy (curry, ostra papryka, czosnek)


Składniki na cztery porcje sosu tzatziki:
Jogurt naturalny (gęsty) – ok. 300 g
Ogórek świeży – średnia sztuka
Czosnek – trzy ząbki
Koperek
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos tzatziki: ogórka ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odkładamy na sitko w celu odsączenia wody.
Do jogurtu dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty czosnek, ogórka oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ziemniaka obieramy i kroimy na kształt frytek – doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami (ja użyłam ziół prowansalskich) i zalewamy łyżeczką oleju rzepakowego – tak przygotowane frytki rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w temp. 190˚C przez ok. 30 minut.
Mięso kroimy na drobne kawałeczki i przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, curry i czosnkiem – zalewamy łyżeczką oleju rzepakowego i smażymy na patelni teflonowej (już bez dodatku tłuszczu!) na brązowy kolor.
Kapustę pekińską drobno kroimy, ogórka i pomidora kroimy na plasterki.
Na talerz nakładamy kolejno: upieczone frytki, połowę mięsa, kapustę pekińską, resztę mięsa, sos tzatzyki – całość przyozdabiamy warzywami.

Wartość odżywcza porcji dietetycznej wersji kebaba na frytkach:
Energia: 343 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 42 g
Błonnik pokarmowy: 4 g
Cholesterol: 32,6 mg

Kebab na frytkach jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, wapnia magnezu, cynku;
Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation