Kuchnia

fit dania

Nuggetsy z piersi z kurczaka - jak dla mnie lepsze od tych z Maca :)

Potrzebujemy na jedną porcję :
100 g piersi z kurczaka
1 małe jajko
koło 30 g otrębów ( najwyżej zostaną)
sól, pieprz



WSKAZÓWKA : im otręby mają większe płatki ,tym lepiej smakują nuggetsy, zauważyłam ,że u mnie największe są owsiane lub żytnie ,zależy jakiej firmy kupuję. Pszenne są najbardziej bogate w błonnik ,ale raczej nie nadają się do naszego kurczaka.

Kurczaka kroimy w podłużne plastry, przyprawiamy i odstawiamy na jakąś godzinę do lodówki, wtedy mięso będzie delikatniejsze.



Jak już pierś odpocznie ,rozbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem ,do drugiej miseczki nasypujemy otrębów. Po kolei moczymy pierś w jajku i dokładnie obtaczamy w otrębach, kładziemy na wyłożony na kratce do pieczenie papier do pieczenia. Lepiej żeby to była kratka niż cała brytfanka ,bo wtedy nuggetsy mogą nam zrobić się wilgotne podczas pieczenia od strony ,na której leżą na papierze i panierka odejdzie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Można przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego lub inne ciekawe sosy, ja jem przeważnie z niewielką ilością ketchupu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation