Kuchnia

fit dania

Niskotłuszczowy domowy żółty ser

Składniki:
✔ 3 szklanki mleka 0%
✔ 500g twarogu chudego lub półtłustego
✔ 1 jajko
✔ 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
✔ sól –ilość według własnego smaku
✔ opcjonalnie inne przyprawy (np. suszone zioła i/lub mielona papryka itp.)
Przygotowanie:
- mleko podgrzej w granku, ciągle mieszając
- w misce rozgnieć widelcem dokładnie twaróg
- twaróg dodaj do gotującego się mleka, często mieszając przez ok. 30minut (zmniejsz ogień) do momentu aż twaróg opadnie na dno i zrobi sie gumowaty
- po tym czasie przelej całość przez gęste sito. Wode (mleko) wylewamy bo nie będzie nam już potrzebna a ser odciskamy i odstawiamy do przestygnięcia
- gdy "ser" przestygnie przygotowujemy dwa garnki większy i mniejszy. Do wiekszego wlej wodę i zagotuj ją. Do mniejszego przełóż twaróg i rozdrobnij go bardzo dokładnie widelcem. Dopraw do smaku solą
- dodaj jajko oraz sodę... dokładnie wymieszaj
- gotuj ser nad kąpiela wodną, ciągle mieszając aż ser sie rozpuści i będzie ciągnący
- wyłącz palnik, przełóż ser do pojemniczka i odstaw do przestygnięcia a następnie wstaw do lodówki
Nie podaje wartości odżywcznych na 100g bo to zależy od stopnia odparowania wody z sera itp
Wartości odżywcze całosci ok. 250g
423kcal
B 79g
T 4g
W 23g
dla porównania ser żółty typu gouda 250g ma
910kcal
B 62,5g
T 72,5 g
W 0g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation