Kuchnia

fit dania

Wysokobiałkowa Pizza z tuńczykiem

Składniki ~ na ciasto
✔ 2 jajka
✔ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
✔ 4 łyżki otrębów owsianych
✔ 2 łyżki otrębów przennych
✔ 5g drożdży suszonych
✔ szczypta soli
✔ jogurt naturalny 0%

Składniki ~ dodatkowe
✔ puszka tuńczyka w sosie własnym
✔ 1 łyżka kaparów
✔ pół czerwonej cebuli
✔ 50g mozzarelli
✔ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
✔ oregano
✔ czosnek

Przygotowanie;
- w misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz jogurtu
- przykryj folią spożywczą, ale niezbyt szczelnie (by ciasto mogło oddychać) i wstaw do lodówki na najniższą półkę na ok 4-5h a najlepiej na cały dzeń
- po 4-5h wyjmij ciasto z lodówki by sie ociepliło (ok.30min) i wymieszaj z łyżką jogurtu
- rozgrzej piekarnik do 200ºC
- blache/ forme wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej ciasto (cienko)
- spód zapiecz ok 10min
- wyjmij ciasto i rozsmaruj na nim wczesniej przygotowany koncentrat z oregano, czosnkiem, solą i odrobiną słodzika
- ułóż odsączonego tuńczyka, posyk kaparami oraz mozzarellą
- całość piecz 10-15min

Wartości odżywcze na 100g
137kcal
B 14,5g
T 4,2g
W 9g

Smacznego Emotikon smile
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation