Kuchnia

fit dania

Kluchy serowe z sosem jagodowym
Serves 1
Write a reviewSave RecipePrint
Kluchy
200 g półtłustego twarogu
1 jajko
2 łyżki dowolnej mąki lub mielonego siemienia lnianego
szczypta soli
ewentualnie słodzik
dodatki
2 garści jagód
jogurt naturalny i mleko kokosowe
Instructions
Wszystkie składniki na kluchy należy precyzyjnie wymieszać. Ja używałam widelca, a później łyżki by twaróg dobrze rozgnieść. Masa ma być gładka. Następnie trzeba zagotować wodę i wrzucać na nią uformowane ręką kluchy. Należy gotować ok. 5-6 minut od wypłynięcia kluchów na powierzchnie wody. W tym czasie na patelni podgrzewamy jagody z odrobiną wody, aż będą miękkie i wypuszczą sok. Po delikatnym odcedzeniu kluchów wykładamy kluchy na talerz, polewamy jogurtem wymieszanym z mlekiem kokosowym oraz sosem jagodowym.
Zajadamy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation