Kuchnia

fit dania

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

100 g ryżu pełnoziarnistego
1 duża pierś z kurczaka
2 białe cebule
2 czerwone papryki
1 marchewka
Mały pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
Brokuł
Papryczka chilli
Suszony tymianek
Oliwa z oliwek
150 g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki mleka
Sól
Pieprz
Cukier trzcinowy
Sos sojowy
Kurkuma
Ser żółty

1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy na chwilę.

Brokuł dzielimy na różyczki*, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru, odcedzamy i również odstawiamy.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, papryczkę chilli, posiekaną pietruszkę, utartą na grubych oczkach marchewkę, 1,5 łyżki sosu sojowego, płaską łyżeczkę suszonego tymianku i dusimy wszystko pod przykryciem z odrobiną wody.

Gdy warzywa nabiorą miękkości dodajemy do nich ugotowany wcześniej ryż i dokładnie mieszamy.

* można wykorzystać także mrożony

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę.
Kawałki kurczaka oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym tymiankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do lekkiego zarumienienia się mięsa.

PRZYGOTOWANIE SOSU:

Do rondelka wlewamy mleko, jogurt naturalny, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy, pół łyżeczki suszonego tymianku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem trzcinowym. Wszystko zagotowujemy do lekkiego zgęstnienia sosu.

Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy kolejne warstwy zapiekanki. Na początku wkładamy duszone warzywa wymieszane z ryżem:

Podsmażone kawałki kurczaka:

Ugotowane różyczki brokułu:

Na koniec wszystko zalewamy sosem i posypujemy tartym żółtym serem oraz ostrą papryką (opcjonalnie).

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 - 35 minut.

Życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation