Kuchnia

pieczywo

Ziarnisty chleb razowy na zakwasie
Autor: Tosia

Składniki
Zaczyn:
50 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g maki żytniej razowej
200 ml letniej wody
Ciasto:
520 g mąki żytniej razowej
120 g ziaren słonecznika
100 g otrębów pszennych (+ letnia woda)
30 g sezamu
łyżka soli
łyżka cukru
350 ml letniej wody
Instrukcja
Dzień przed pieczeniem:
Zakwas mieszamy z mąkę i letnią (lecz nie gorącą) wodą. Konsystencja zaczynu powinna być ciężka i gęsta. Odstawiamy na noc w ciepłe miejscy, aby przefermentował.
Dzień pieczenia:
Otręby wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, tak aby je zakryła. Odstawiamy na 15 minut.
Mąkę mieszamy z wcześniej przygotowanym zaczynem, solą, cukrem, ziarnami słonecznika i sezamem. Dodajemy także otręby, razem z wodą w której się moczyły.
Ciasto wyrabiamy mikserem i dodajemy powoli letnią wodę. Składniki mieszamy kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie.
Długą keksówkę smarujemy masłem. Przekładamy do niej przygotowane ciasto, by sięgało do 3/4 wysokości. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką lub dłonią zwilżoną dłonią. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Najpierw ciasto pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation