Kuchnia

pieczywo

Chleb pszenno-orkiszowy z figami i orzechami
Ingrediencje:

150 g aktywnego zakwasu żytniego
160 g mąki orkiszowej jasnej
40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej typ 650
70 g suszonych fig
30 g orzechów włoskich
1,5 łyżeczki soli
280 ml letniej wody

Czary:

Mąki wsypać do misy. Połączyć z solą, zakwasem i dodać posiekane figi i orzechy (ja lubię siekać bardzo drobno, ale to kwestia indywidualna). Powoli wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto ręką lub mikserem ok 5 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 2 godziny w misie przykrytej ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, złożyć i uformować okrągły bochenek, posypać go mąką i przełożyć go do koszyka posypanego mąką (u mnie durszlak wyłożony czystą ścierką kuchenną również posypaną mąką). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem, ja nie mam, więc rozgrzewam do 240). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą.
Wyrośnięte ciasto przerzucić zręcznie z koszyka na blachę. Naciąć chleb wg fantazji. Wsadzić do piekarnika i piec przez 10 minut w 250/240 stopniach. Następnie wyłączyć termoobieg, ustawić pieczenie góra-dół i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Chleb piec jeszcze ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć na kuchenną kratkę do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation