Kuchnia

pieczywo

INDYJSKIE CHLEBKI NAAN

Składniki:

- 160 ml mleka
- 190 ml greckiego jogurtu od biedy śmietany
- 75 ml wrzącej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 15 g świeżych
- 0,5 kg maki pszennej
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli

Do miski wlewamy mleko, śmietanę i wodę, mieszamy, dodajemy sól, cukier i drożdże, mieszamy, dodajemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto wyda nam się za luźne lub za twarde, regulujemy gęstość ciasta mąką lub wodą. Miskę przykrywamy i zostawiamy w cieple na 0,5 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat i znów lekko zagniatamy, zostawiamy ciasto w spokoju na 1 godzinę do podrośnięcia.

Po godzinie dzielimy ciasto na niewielkie kawałki i rozwałkowujemy na placki.

Rozgrzewamy piekarnik na około 250 stopni Celsjusza z funkcją grilla. Blachę ustawiamy jak najwyżej grilla.

Przygotowujemy patelnie o grubym dnie, rozgrzewamy na średnią moc.

Placki układamy na patelni, smażymy tylko jedną stronę na patelni, gdy na powierzchni placków pojawią się pęcherzyki, placki przekładamy do piekarnika, stroną niedopieczoną do góry, pieczemy krótko, do chwili pojawienia się brązowych plamek. Upieczone chlebki trzymamy pod ściereczką .

Uwagi: Naany można piec na kilka sposobów, ten powyżej jest najlepszy, jeśli ktoś nie ma piekarnika, można smażyć z dwóch stron na patelni jak zwykłe placki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation