Kuchnia

pieczywo

Chleb z ziemniakami, ciągle świeży.
Składniki na okrągły bochenek:
500 g maki pszennej (użyłam 650)
200 g ziemniaków, ugotowanych najlepiej dzień wcześniej w osolonej wodzie
100 ml wody z gotowania ziemniaków, letniej
100 ml letniej wody
100 g jogurtu greckiego
4 g soli (czubata włoska łyżeczka)
płaska łyżeczka cukru
7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać przesianą mąkę, sól i cukier. Połączyć mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (haki). Dodać jogurt i przeciśnięte przez praskę ziemniaki (można rozgnieść widelcem) i wyrabiać ciasto około 5 minut. Ciasto będzie lepkie, ale takie być powinno. Silikonową łopatkę smarujemy oliwą i przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy wysmarowaną oliwą folią spożywczą i czekamy aż podwoi objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni razem z żeliwnym garnkiem. W tym czasie przekładamy ciasto na mocno podsypany mąką papier do pieczenia. Składamy chleb na dwa razy.

Układamy w koszyku do wyrastania, posypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy gorący garnek i przekładamy do niego wyrośnięty chleb razem z papierem. Skrapiamy wodą, nie przykrywamy i pieczemy w 240 stopniach przez 20 minut. Kolejne 20 pieczemy w 200 stopniach. Wyjmujemy upieczony chleb razem z papierem i studzimy na kratce (koniecznie, bo inaczej zaparzy się spód i przestanie być chrupiący).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation