Kuchnia

pieczywo

CHLEB CZOSNKOWY IDEALNY DO GRILLA

SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
250 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
30 g świeżych drożdży
ok. 3 łyżki oleju
100 g miękkiego masła
główka czosnku
sól
pieprz

PRZEPIS
Ciasto: z drożdżami postępujemy jak w poprzednim przepisie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gotowe drożdże, sól, cukier i wodę - zagniatamy i po trochu dodajemy olej. Odstawiamy do ciepłego na 30 minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z miękkim masłem, solimy i pieprzymy do smaku.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokątu, smarujemy powierzchnię masłem, składamy delikatnie rozwałkowujemy, znowu smarujemy masłem, składamy itd, aż skończy się masło. Na koniec rozwałkowujemy delikatnie ciasto na nieduży prostokąt i dzielimy ciasto na grubsze 'plastry'.
Przygotowujemy formę do babki z kominem (lub tortownicę), którą smarujemy cienką warstwą oleju.
Podzielone części ciasta układamy jeden obok drugiego wypełniając całą przestrzeń formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C - formę układamy na dolnej części pieca, bo forma jest wysoka, a ciasto urośnie i może przypalić się od góry. Chleb pieczemy ok 30 minut.
Chleb wykładamy w całości - wcześniejsze przygotowanie pozwala na swobodne odrywanie kawałków chleba bez konieczności krojenia. Koniecznie podajemy gorący na stół :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation