Kuchnia

pieczywo

Gruzińskie chlebki chaczapuri z grilla

Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 8 min. Całkowity czas: 1 godz. 38 min.
Porcje: 7

Składniki
500 g mąki pszennej typ 6502 łyżeczki suszonych drożdży instant200 ml mleka100 ml wody1,5 łyżeczki soliłyżka oliwyFarsz:250 g sera typu capri lub włoskiegokulka mozzarelliłyżeczka suszonych ziół prowansalskichświeże zioła (u mnie bazylia)3 łyżki oliwy
Przepis
Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami i solą. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą, aby płyn był letni.
Wlewamy stopniowo wodę z mlekiem oraz oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Wkładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. W misie mieszamy ser typu capri z drobno pokrojoną mozzarellą, dodajemy ulubione przyprawy lub zioła i lepimy 7 kulek z farszu.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Na środku placka kładziemy serowy farsz, boki ciasta zwijamy ku środkowi tworząc sakiewkę, którą spłaszczamy ręką i wałkujemy ponownie na płaski placek. Czynność powtarzamy.
Tak przygotowane chaczapuri kładziemy na blasze/tacy. W tym czasie rozgrzewamy grilla.
Chlebki smarujemy oliwą z jednej strony i kładziemy je na ruszcie. Chaczapuri grillujemy przez ok. 4 minuty, w tym czasie smarujemy je oliwą z drugiej strony. Następnie przekładamy chlebki na drugą stronę i grillujemy jeszcze 4 minuty (lub dłużej, jeśli będzie taka potrzeba, bo np. grill był za słabo rozpalony).
Gotowe chlebki podajemy na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation