Kuchnia

pieczywo

DAMPER – AUSTRALIJSKI CHLEB W 15 MINUT
Damper – australijski chleb w 15 minut
Jego pojawienie się na blogu zaczęło się trochę od końca, bo od finalnego użycia w tej kanapce. Ale nadszedł najwyższy czas, żeby zaprezentować sam przepis, na Damper – australijski chlebek z buszu. Swoją nazwę zawdzięcza australijskim pasterzom, którzy przygotowywali go będąc zdala od domu. Jak mogą sugerować polowe warunki, robi się go naprawdę prosto i potrzeba jedynie kilku składników. Zapomnijcie o zakwasach! Z nim bawimy się ok. 15 minut

Przede wszystkim będziemy potrzebować dużego naczynia, do którego wsypiemy 450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli. Sypkie składniki najlepiej wcześniej przesiać, co ułatwi nam dalsze prace.

Następnie przechodzimy do prac fizycznych – w mąkę musimy wgnieść 90 g masła. Najwygodniej będzie się to robiło widelcem, chociaż tym którzy nie boją się pobrudzić polecam własne paluszki. Bez względu na metodę powinniśmy poświęcić na wymieszanie mąki z masłem dobrą chwilę, tak aby mieszanka zaczęła przypominać gruboziarnistą mąkę.

Ostatni etap to dodanie 3/4 szklanki wody. Teraz liczy się tempo, bo masę należy szybko wyrobić tak by była bardziej zwarta.

Do pieczenia będziemy potrzebować okrągłej blachy posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Ja wykorzystałam w tym celu patelnię z odkręcaną rączką. Z ciasta musimy uformować kulę o średnicy ok 25 cm i lekko ją spłaszczyć. Następnie tępą stroną noża dzielimy chleb na osiem kawałków. pieczemy go ok 25 minut w 190 stopniach, aż się zezłoci i będzie wydawać głuchy odgłos podczas ostukiwania.

Rewelacyjnie smakuje na ciepło podany z masłem i konfiturą, ale ma tez cała masę innych zastosowań, które jeszcze z przyjemnością odkryję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation