Kuchnia

pieczywo

sconsy z masłem pomarańczowo miodowym

500g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (scones nie są słodkie, ponieważ podaje się je ze słodkimi dodatkami)
1 łyżeczka soli
110 g zimnego masła
300 ml mleka

1 jajko+2 łyżki mleka

1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodać cukier.
Przesypać całość do malaksera* (urządzenia do drobnego siekania) i dodać zimne, posiekane masło. Ucierać, aż masa konsystencją będzie przypominać drobny piasek. Przesypać do miski.

2. W środku naszego piasku robimy dołek, wlewamy mleko. Mieszamy widelcem. Gdy masa będzie już gęsta, kończymy wyrabianie ciasta dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy długo, zagniatamy zaledwie kilka razy, by zimne masło nie rozpuściło się pod wpływem ciepła dłoni.

3. Ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę.
Na blasze rozpłaszczamy ciasto na kształt prostokąta o wysokości ok. 3 cm, który następnie tniemy na 9 kwadratów**. Tnąc ciasto, używamy prostego ruchu dociśnięcia noża z góry do samego dołu, nie "piłujemy" - w ten sposób ciasto ładniej wyrośnie podczas pieczenia.

podajemy z masłem pomarańczowo miodowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation