Kuchnia

pieczywo

Chleb gryczany na zakwasie

Składniki na 2 małe keksówki (20 cm):

500 g mąki gryczanej
250 g mąki żytniej (typ 720) lub pszennej
770 ml letniej wody
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki zakwasu (np. pszenno-żytniego)

1/2 szklanki różnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, mak, siemię lniane)
1/2 szklanki otrąb
1/2 szklanki płatków owsianych górskich

Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.
Wszystkie składniki ciasta, łącznie z zakwasem wyrobić (z wyjątkiem ziaren, otrąb i płatków).
Ciasto odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Odłożyć kilka łyżek ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika.
Do reszty ciasta dodać pozostałe dodatki, wymieszać i przełożyć do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych otrębami (lub do silikonowych keksówek).
Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez ok. 55-60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation