Kuchnia

pieczywo

Chleb pszenno-żytni na żytnim zakwasie ze słonecznikiem i otrębami

Składniki:

Zaczyn:
80g aktywnego zakwasu żytniego razowego
250g wody
130g mąki żytniej razowej typ 2000
Ciasto
500g mąki pszennej typ 550
zaczyn
350 g wody
150 g słonecznika
25 g otrębów pszennych
2 łyżeczki soli
50g pestek dyni
















Przygotowanie:

Składniki na zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na 14h w plastikowym pojemniku pod przykryciem
Na drugi dzień w misce mieszamy mąkę ze słonecznikiem,otrębami,dynią oraz solą
Dodajemy zaczyn oraz wodę wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką,wlewamy ciasto do formy 12x37 wyłożonej papierem do pieczenia odstawiamy do wyrośnięcia na 5-6h pod przykryciem
Jak już ciasto wyrośnie posypujemy pestkami dyni oraz słonecznika
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na 10 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 1h
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation