Kuchnia

pieczywo

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi - DŁUGO ŚWIEŻY

Składniki:

300 g mleka
150 g wody
200 g dokarmionego zakwasu
600 g mąki pszennej (dałam typ 650)
50 g maki żytniej jasnej (ja dałam typ 2000)
100 g płatków owsianych
15 g soli
3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód)

Wykonanie:

Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 4 godziny. Następnie uformować bochenek, przełożyć do kosza do wyrastania, nakryć i ponownie odstawić na około 1 - 3 godziny (w zależności od temperatury otoczenia czy siły zakwasu). Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Bochenek naciąć i przełożyć do nagrzanego piekarnika. Piec z parą przez około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation