Kuchnia

Torty - przepisy

TORT ORZECHOWO-CZEKOLADOWY
8 jaj
200 g cukru
1 łyżka mąki
350 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka kakao
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/4 l śmietany (27-36%)
250 g czekolady
150 g drobno posiekanych orzechów laskowych
16 wisienek koktajlowych
1.Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Następnie dodać tar­tą bułkę, kakao, cukier wa­niliowy, skórkę z cytryny i mąkę zmieszaną z orzechami.
Wszystkie składniki wymieszać.

2.Tortownicę wyłożyć pergaminem posmarowanym tłuszczem i wlać do niej masę, lekko wygładzić i piec.

3.Tortownicę postawić na kratkę, aby ostygła. Następnie wyjąć ciasto z formy.*

http://www.przepisy.net/tort-orzechowo-czekoladowy/

4.Śmietanę i pokruszoną czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej, tak aby czekolada się rozpuściła. Następnie naczynie z masą włożyć do wody z lodem i ubijać az masa zgęstnieje.

5.Tort po upieczeniu przekroić poziomo 2 razy, przełożyć masą i przykryć nią także wierzch tortu. Rękaw cukierniczy napełnić pozostałą masą i udekorować nią tort. Wierzch tortu posypac prazonymi orzechami i przybrac wisienkami.
*Ciasto na ten tort najlepiej upiec dzień wcześniej, gdyż świeżo upieczo­ne będzie się kruszyć przy krojeniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation