Kuchnia

Torty - przepisy

Tort żurawinowy


Biszkopt:

* 220 g masła
* 220 g cukru
* 220 g mąki pszennej
* 50 g mąki ziemniaczanej
* 150 g gorzkiej czekolady
* 8 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa:

* 750 ml kremówki (36%)
* 400 g białej czekolady
* 350 g suszonej żurawiny
* 2 łyżki cukru pudru

* (ewentualnie odrobinę różowego barwnika)


Poncz:

* 1 szklanka wody
* 2 łyżki wódki (można pominąć, jeśli tort jedzą dzieci)
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 2 łyżki soku malinowego


Wierzch:

* 500 ml kremówki (36%)
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka żelatyny


Masło ubijamy z cukrem, aż uzyskamy białą, puszystą masę (ok 5 minut). Dodajemy żółtka i nadal ubijamy na najwyższych obrotach. Do masy jajeczno maślanej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Kiedy wszystkie składniki są już połączone, przesiewamy do nich mąkę i proszek. Całość  ubijamy jeszcze chwilę, aż utworzy się jednolita masa. W osobnej, dużej misce ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Teraz należy już mieszać dużą łyżką, żeby piana nie opadła. Należy pamiętać , że zawsze dodajemy pianę do ciasta, a nie na odwrót. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 – 55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia (idealnym rozwiązaniem jest upieczenie biszkoptu dzień wcześniej), a później przekrawamy na 3 części.

Aby przygotować masę, żurawiny mielimy w maszynce do mięsa (na drobnych oczkach). Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek kremówki i odstawiamy do przestygnięcia. Jeśli decydujecie się dodać barwnik, najlepiej rozmieszać go właśnie w stopionej czekoladzie. Kiedy czekolada nabierze temperatury pokojowej, ubijamy na sztywno śmietanę. Kiedy śmietana będzie już miała odpowiednią konsystencję, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy.

Na koniec do śmietany dodajemy przestudzoną (ale wciąż płynną) czekoladę i zmieloną żurawinę. Miksujemy na niskich obrotach miksera tylko do momentu połączenia się składników. Masę wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut aby odrobinę stężała.

W czasie kiedy masa się chłodzi, przygotowujemy poncz. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Poncz możecie dosłodzic według własnego gustu.

Każdy blat ponczujemy, i przekładamy masa żurawinową. Wstawiamy go do lodówki na około godzinę, aby masa zastygła zanim zabierzemy się za dekorowanie go masą śmietanową.

Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do sztywnej masy dodajemy zimną żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie śmietaną pokrywamy wierzch i boki tortu i dekorujemy według własnego uznania.

Tort ma najlepszą do krojenia konsystencję po nocy spędzonej w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation