Kuchnia

Torty - przepisy

Tort Stefania
Składniki:

jajko 6 szt
mąka pszenna 2 szklanka niepełne
cukier 1 1/2 szklanka
migdały 10 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło do posmarowania tortownicy
Krem:
mleko 1 szklanka
żółtko 4 szt
mąka pszenna 3 łyżka płaskie
cukier 3 łyżka
cukier puder 1 szklanka
masło 20 dag
kakao 2 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
spirytus 1 kieliszek
Polewa:
czekolada 15 dag białej lub gorzkiej
masło 1/3 kostka
Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dosypywać stopniowo przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały i wszystko utrzeć na pulchną masę. Dna dwóch tortownic jednakowej wielkości dokładnie posmarować masłem, nałożyć na nie po trochu masy, rozsmarować ją i wyrównać nożem. Wstawić krążki do piekarnika i upiec na złoty kolor w temperaturze 160°C. Następnie, pomagając sobie szerokim nożem, przełożyć je na stolnicę. Ostudzone dna tortownic znów posmarować i powtórzyć wszystkie czynności aż do wyczerpania się ciasta (z tej ilości ciasta wychodzi 6-8 krążków). Mleko, 3 żółtka, mąkę i cukier kryształ zmiksować, po czym mieszając, ugotować z tej zawiesiny gęsty budyń i wystudzić go. Masło starannie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Nadal ucierając, porcjami dodawać zimny budyń, a potem kakao, kawę i spirytus. Krem powinien wyjść gładki i błyszczący. Przełożyć blaty ciasta kremem (wierzchu nie smarować). Masło i czekoladę włożyć do rondelka, postawić na malutkim ogniu i mieszać, aż się rozpuszczą. Lekko wystudzoną polewą polać wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną i miękkimi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation