Kuchnia

Torty - przepisy

Tort urodzinowy
Biszkopt I
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II
3 jajka
150 g mielonych migdałów
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki słodkiej 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatki
150 ml espresso
kolorowy lukier do ozdoby
Wykonanie
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, dodajemy po żółtku, następnie po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Ciasto pieczemy przez 25 minut w 180ºC, studzimy w otwartym piekarniku.
Możemy zacząć przygotowywać drugie ciasto. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na koniec żółtka. Delikatnie mieszamy z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, masę przelewamy do tej samej formy, w której wcześniej piekł się biszkopt i pieczemy również około 25 minut w 180ºC.
Gdy ciasta już wystygną, przecinamy je na pół. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone. Każdy blat ciasta nasączamy espresso i przekładamy kremem. Ja ciemne warstwy ułożyłam na spodzie i na wierzchu, a ciasto migdałowe umieściłam w środku. Pozostałym kremem wyrównujemy brzegi i ozdabiamy ciasto lukrem. Lukier plastyczny można doskonale formować, warto więc ulepić ozdoby własnoręcznie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation