Kuchnia

Torty - przepisy

tort czekoladowy z anansem

*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
250 g masła
łyżka kakao
2 łyżki wódki
puszka ananasa

na dekorację:
część kremu
wiśnie kandyzowane
czekolada w płatkach
ananas
listki melisy

dodatkowo:
1/2 szklanki wystudzonej kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu

Z podanych składników upiec biszkopt w 175*C, około 30 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
2.
Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamane czekolady i podgrzewać mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i kakao. Ucierając powoli dodawać po trochę masy czekoladowej. na końcu dodać wódkę.
3.
Ananasa pokroić na mniejsze kawałki, kilka odłożyć do dekoracji. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta, zapiąć obręczą od tortownicy. Naponczować kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i wetknąć w niego połowę ananasa. Przykryć drugim blatem biszkopta i naponczować. Rozłożyć krem i ananas jak poprzednio. Przykryć trzecim krążkiem.
4.
Obsmarować pozostałym kremem a na wierzch wycisnąć szprycą rozetki. Boki i wierzch posypać czekoladą w płatkach. Udekorować owocami i listkami melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation