Kuchnia

Torty - przepisy

Mega porzeczkowy tort urodzinowy -

I Mus porzeczkowy: (powinno wyjść około 2 szklanek)
0,5 kg czarnej porzeczki
3-4 łyżki cukru

Galaretka z musu:
1 szklanka musu porzeczkowego
0.5 szkl wody
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki

Biszkopt:
7 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
0.5 szkl mąki tortowej + 3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki p.d.p.

Poncz:
szklanka wody z cukrem i cytryną

Masa do przełożenia:
660 ml śmietany 30%
0.5 szkl musu porzeczkowego
3 - 4 łyżki cukru pudru
3,5 łyżeczki żelatyny (z czubkiem)

Masa do dekoracji:
660 ml śmietany 30%
0.5 szkl musu porzeczkowego
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania
1.
Mus porzeczkowy: Porzeczki włożyć do garnka, wsypać cukier i gotować do rozpadnięcia owoców. Następnie użyć blendera- zblenderować do otrzymania gładkiego musu. Z garnka odlać 1 szklankę musu.
2.
Galaretka z musu: Do musu pozostałego w garnku dolać 0.5 szkl wody, zagotować. Wsypać 2 suche galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po przestygnięciu wylać na blachę (21cm x 21cm) wyłożoną folią i wstawić do lodówki. Przed składaniem tortu z zastygniętej galaretki wyciąć za pomocą foremki gwiazdki, a resztę pokroić w kostkę.
3.
Biszkopt: Ubić mikserem białka na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Mąki wymieszać z p.d.p. i kakao i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszać delikatnie rózgą. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować tłuszczem, boki dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec w tem. 180 stopni do tzw suchego patyczka(u mnie 40 min). Po wyciągnięciu z piekarnika formę upuścić z wysokości ok 60 cm na podłogę, zostawić do ostygnięcia.
4.
Masa do przełożenia: Żelatynę zalać zimna wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce musu porzeczkowego, następnie wsypać cukier puder. Na końcu wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę z musu.
5.
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Każdy krążek naponczować wodą z cukrem i cytryną. Na pierwszy krążek wyłożyć połowę śmietany, przykryć drugim krążkiem.Rozsmarować pozostałą część śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. wstawić do lodówki do stężenia.
6.
Masę do dekoracji przygotować tak jak masę do przełożenia, tylko nie dodawać już galaretki z musu. Obsmarować tort grubą warstwą kremu. Udekorować gwiazdkami z galaretki, a także kleksami musu porzeczkowego. Można również zrobić gwiazdki z czekolady. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation