Kuchnia

Torty - przepisy

Wyśmienite trio
Składniki
Biszkopt:
7 jajek
cukier wanil.
1/2 szkl. cukru
18 dag mąki
łyżeczka startej skórki z pomarańczy
łyżeczka kakao
3 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
sól

Do nasączenia:
torebka herbaty earl grey
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżka rumu

Krem:
budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
20 dag masła
2 łyżki rumu
po 1/2 białej i gorzkiej czekolady

Polewa:
gorzka czekolada
1/2 szkl. śmietanki 30-proc.
10 dag cukru pudru
2 łyżki margaryny

Oraz: płatki migdałów
Sposób przygotowania
1.
Biszkopt: żółtka ucieramy z cukrami i mieszając, dodajemy porcjami mąkę i białka ubite ze szczyptą soli. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy skórkę z pomarańczy i kakao, do drugiej – kawę, a do trzeciej – wiórki. Pieczemy w tortownicy (śr. 25 cm) po ok. 12 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
2.
Poncz: herbatę zaparzamy, dodajemy cukier, sok i rum. Studzimy. Nasączamy placki.
3.
Krem: budyń mieszamy z cukrem i gotujemy na mleku. Studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń i rum. 1/2 kremu miksujemy z roztopioną białą czekoladą, resztę z gorzką.
4.
Układamy warstwami: biszkopt kakaowy, jasny krem, biszkopt kawowy, ciemny krem, biszkopt kokosowy.
5.
Składniki polewy roztapiamy, mieszając. Studzimy. Smarujemy wierzch i boki tortu. Posypujemy migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation