Kuchnia

Torty - przepisy

Tort malinowy

biszkopt:

6 dużych jajek
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem malinowy:

350ml śmietanki 30-36%
200g malinowego puree (malin przetartych przez sito - można użyć mrożonych)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżka z lekką górką żelatyny

wierzch:
150g mascarpone
150ml śmietanki 30-36%

Wykonanie:

biszkopt: Dno foremki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odciąć spory kawałek papieru, złożyć na pół. Wyłożyć nim boki tortownicy.
Całe jaja rozbić do miski, dodać cukier. Miksować na wysokich obrotach aż masa stanie się gęsta i puszysta. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, delikatnie wymieszać - dobrze jest jedną ręką przesiewać, drugą od razu mieszać, dzięki temu będziecie mieli pewność że nie powstaną grudki.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec około 45-50 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. Wystudzić.

krem: żelatynę zalać wodą - tylko tylko aby się nakryła. Odstawić na parę minut. W między czasie zagotować mus (nie gotować, tylko doprowadzić do pierwszego bulgotania). Zdjąć z ognia, dodać żelatynę. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać wystudzony mus malinowy, wymieszać łyżką.

Wystudzony biszkopt przekroić na 4 równe blaty. Blaty przełożyć kremem (jeśli jest za rzadki, odstawić na parę chwil do lodówki). Owinąć delikatnie folią aby nie obsechł i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie zmiksować na gęsty krem mascarpone, śmietankę i cukier. Wysmarować boki ciasta. Górę udekorować umytymi o osuszonymi 'główkami' róż, układając je dookoła. Schłodzić.
3 łyżki cukru pudru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation