Kuchnia

Torty - przepisy

tort Marcello

biszkopt: 6 jajek
150 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
1 szkl mąki
150 g ciemnej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Na krem: 250 g miękkiego masła
250 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudru
100 ml mleka

dodatkowo: 200 g rodzynek
100 ml rumu
300 ml czarnej herbaty
1 łyżeczeka cukru

biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Ciasto przekładamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.
2.
Zaparzyć herbatę, posłodzić cukrem, dolać rum. Rodzynki umieścić w misce i zalać herbatą z rumem. Odstawić do napęcznienia i ostudzenia; można to zrobić dzień wcześniej.
3.
krem: Potrzebne składniki kremu wyjąć z lodówki by osiągnęły temp. pokojową. Mleko wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę. Postawić na gazie i mieszając podgrzewać aż roztopi się czekolada; kiedy się roztopi to od razu odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Jeśli krem jest zbyt rzadki wstawić na chwilę do lodówki.
4.
Rodzynki odlać na sitko zachowując herbatę. Biszkopt podzielić na równe blaty. Pierwszy blat nasączyć chłodnym ponczem, położyć krem posypać rodzynkami. Ułożyć kolejny krążek powtarzając proces. Ostatni blat posmarować kremem i ozdobić. .
5. - krok 5
Wstawić do lodówki najlepiej całą noc. Wyjąć około 30 minut przed podaniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation