Kuchnia

Torty - przepisy

Kremowy tort weselny - myTaste.pl

Kremowy tort weselny


Drukuj
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
biszkopt 26 cm czekoladowy:
7 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
230 g cukru
200 g mąki
50 g gorzkiego kakao
biszkopt 16 cm biały:
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
90 g cukru
80 g mąki
25 g mąki ziemniaczanej
frużelina wiśniowa:
1 duży słoik drylowanych wiśni (taki około 700 g)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
ok pół szklanki cukru (do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody
mus malinowy:
około 150 g świeżych lub mrożonych malin
2 duże łyżki dżemu malinowego
krem do przełożenia:
1 litr śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
krem do obłożenia:
1 litr śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
poncz:
300 ml wrzącej wody
4 łyżeczki cukru
sok wyciśnięty z połówki cytryny
dodatkowo:
3 patyczki drewniane lub plastikowe do stabilizacji tortu
truskawki i czekoladowe ozdoby do dekoracji
listki melisy lub mięty do dekoracji
Wykonanie
biszkopty:
Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (w wersji z białym biszkoptem mąkę przesiej razem z mąką ziemniaczaną).
Białka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę dodaj cukier i miksuj aż się rozpuści.
Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Wyłącz mikser.
Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę i mieszaj całość delikatnie łopatką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczone biszkopty odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będą zimne, to zdejmij z niech obręcze.
Przekrój obydwa na trzy blaty.
frużelina:
Owoce wlej do garnka razem z sokiem i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny i cukrem.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
maliny:
Maliny podgrzej razem z dżemem aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
Wystudź.
poncz:
Przygotuj z podanych składników poncz i go wystudź.
krem:
Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj - pilnuj, aby nie zrobiło się masło ;)
złożenie tortu:
Blaty czekoladowego biszkoptu nasącz, nałóż na nie krem, a na jego wierzch nałóż frużelinę wiśniową (zrób dwie takie warstwy.
Mniej więcej na środku tortu wbij trzy patyczki (tworząc kształt trójkąta) - przytnij je do wysokości ciasta - patyczki będą stabilizować dolny biszkopt, aby się nie zapadł pod ciężarem tego górnego.
Biały mały biszkopt przełóż kremem i malinami.
Ostrożnie ułóż go na czekoladowym biszkopcie (proponuję, aby mały biszkopt leżał na podkładce tortowej o średnicy biszkopta).
Przygotuj krem do obłożenia tortu (tak samo jak krem na nadzienie) i obłóż grubą warstwą obydwa biszkopty.
Wyrównaj powierzchnię łopatką.
Część kremu przełóż do rękawa cukierniczego i zrób ozdobny szlaczek wzdłuż dolnych krawędzi tortów.
Całość udekoruj świeżymi truskawkami, listkami mięty lub melisy oraz czekoladowymi ozdobami.
Tort schłódź w lodówce.
Notatki
Aby ułatwić sobie pracę możesz wcześniej przygotować obydwa biszkopty, frużelinę oraz mus malinowy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation