Kuchnia

Torty - przepisy

TORT SKRZYNIA ZE SKARBEM
Składniki:
Ciasto czekoladowe:

•100g gorzkiej czekolady
•4 jajka
•250g miękkiego masła lub margaryny
•200g cukru
•2 łyżeczki cukru waniliowego
•150g creme fraiche lub jogurtu greckiego
•300g mąki pszennej
•3 łyżeczki proszku do piecznia
•2 łyżki kakao
Masa karmelowa:

•300g masła
•4 białka
•szczypta soli
•1 łyżeczka soku z cytryny
•50g cukru
•1/2 puszki masy krówkowej (250g) lub ½ puszki słodkiego mleka skondensowanego
Dodatkowo:

•ok. 400g masy marcepanowej
•dowolne słodycze
•kakao
•ewentualnie posypka cukrowa- złote perełki
Sposób przygotowania:

1.Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Do przygotowania masy będzie potrzebne 250g masy krówkowej).
2.Przygotować ciasto. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
3.Masło (margarynę), cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Kolejno dodać creme fraiche (jogurt) i przestudzoną czekoladę.
4.W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać stopniowo do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia składników.
5.Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180 °C. Pozostawić do ostygnięcia.
6.Przygotować masę karmelową. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to z 7- 10min). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
7.Ciasto przeciąć dwukrotnie, tak aby powstały 3 placki.
8.Cześć masy wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem. Trochę masy wyłożyć na drugi placek. Całe ciasto i pokrywę wysmarować z każdej strony pozostałą masą. Na czas przygotowania marcepanu, wstawić ciasto do lodówki, układając osobno pokrywę i dół skrzyni.
9.Odłożyć kawałek marcepanu na bok. (Będzie potrzebny do zrobienia pasków na skrzyni). Resztę masy marcepanowej zagnieść z kakao. Podzielić na dwie części: jedną większą na dół skrzyni i drugą mniejszą na pokrywę. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. (Pokrywę ułożyłam na rozwałkowanym marcepanie górą pokrywy do dołu i „zawinęłam” ją w marcepan).
10.Na dolnej części skrzyni ułożyć słodycze. (Nie za grubo). Z góry nałożyć pokrywę.
11.Z odłożonej masy marcepanowej wyciąć paski i zamek. Paski ułożyć na pokrywie i dole skrzyni. Dla uzyskania efektu starej skrzyni, należy nabrać trochę kakao na palec i rozsmarować go na paskach. W paski można powciskać złote perełki.
12.Ciasto wstawić do lodówki.

http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/434-przepis-na-tort-skrzynia-ze-skarbem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation