Kuchnia

DANIA POLMIESNE I JARSKIE

Baba ghanoush idealna
na podstawie przepisów Salmy Hage z książki The Lebanese Kitchen
oraz Yotama Ottolenghiego&Samiego Tamimi z książki Jerusalem

Składniki:

1 kg jak najmniejszych bakłażanów, czyli około 5 małych sztuk
2 ząbki czosnku
2 łyżki tahiny
sok z 1/2 cytryny
oliwa do polania
pietruszka do posypania
sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, ułożyć na palnikach kuchenki i opalać przez kwadrans, co jakiś czas obracając. Kiedy będą czarne, zwiotczałe i zwęglone zdjąć z ognia i włożyć do piekarnika na kolejny kwadrans.
Gorące bakłażany obrać ze skóry, włożyć do naczynia blendera i zmiksować razem z czosnkiem, tahiną, sokiem z cytryny oraz solą do smaku. Gotową babę schłodzić chwilę w lodówce, następnie podawać polaną dobrą oliwą, posypaną pietruszką, zaatarem lub sumakiem. Jeść z ulubionym pieczywem lub świeżymi warzywami. Najlepiej smakuje następnego dnia.

przepis

http://www.jadlonomia.com/2013/10/baba-ghanoush-idealna.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation