Kuchnia

DANIA POLMIESNE I JARSKIE

Carbonara z zielonymi szparagami

3-4 porcje:

250 g makaronu spaghetti
pęczek zielonych szparagów
200 g surowego, wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
około 60 g sera parmezanu
sól, świeżo zmielony pieprz



Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się we właściwym miejscu), łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczek pozostawiając same główki.

Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 - 4 minuty, aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki) i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.

Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego parmezanu, roztrzepać widelcem.Trzymając patelnię na małym ogniu włożyć makaron, wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Z jajek ma powstać, kremowy i oblepiający makaron sos. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation