Kuchnia

DANIA POLMIESNE I JARSKIE

Placuszki z cukinii i marchewki

Placuszki z cukinii i marchewki

Składniki:

1 średnia marchewka
1 średnia cukinia
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
garść natki pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
olej rzepakowy do smażenia




Marchewkę myję, obieram, opłukuję i ścieram na tarce na dużych oczkach. Cukinię myję, przekrawam na pół, wydrążam watowaty miąższ i nasiona, a resztę ścieram na dużych oczkach tarki, posypuję solą i pozostawiam na sitku na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie odsączam startą cukinię z soku i przekładam do miski. Dodaję startą marchewkę, wbijam jajko, wsypuję mąkę, posiekaną natkę i doprawiam do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Masę mieszam łyżką.
Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam niewielkie porcje masy na rozgrzany tłuszcz i smażę z obu stron na niewielkim ogniu do zrumienienia. Osączam na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Można je podawać z sosem pomidorowym i/lub czosnkowym :)

http://www.uwielbiamgotowac.com/2013_08_01_archive.html#.VhJ-z26JLIU
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation