Kuchnia

DANIA POLMIESNE I JARSKIE

Placki z kaszy jęczmiennej

Składniki:
szklanka kaszy jęczmiennej, 10 dag koziego twarożku, jajko, 2 łyżki mąki, szczypiorek, sól, pieprz, opakowanie roszponki, 2 czerwone cebule, kilka pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka kremu balsamicznego, kilka pomidorów suszonych w zalewie, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?
Kaszę ugotować w 3 szklankach lekko osolonej wody, przestudzić. Dodać twarożek, jajko, mąkę, pokrojony szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem i dobrze połączyć wszystkie składniki. Formować placki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jedną cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na patelni. Drugą pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Roszponkę połączyć z cebulą pokrojoną w kostkę i pomidorkami i polać przygotowanym sosem z oliwy, kremu balsamicznego, soli i pieprzu.
Jak podawać?
Placki podawać z krążkami podsmażonej cebuli, pomidorami suszonymi i sałatką z roszponki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation