Kuchnia

DANIA POLMIESNE I JARSKIE

LASAGNE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Składniki:




9 płatów lasagne

trochę masła do wysmarowania formy



450-500 g szpinaku mrożonego

2-3 ząbki czosnku

sól

1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej

łyżka masła klarowanego



1 kg świeżego łososia ( filet lub kawałki)

łyżka masła klarowanego

łyżka Vegety Natur



2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

800 ml mleka

1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej



150 g świeżo startego parmezanu



Szpinak lekko rozmrozić. Dać masło na patelnię, rozpuścić, dodać szpinak, zmiażdżony czosnek, sól, startą gałkę muszkatołową i mieszając, odparować.



Na drugiej patelni podsmażyć na maśle klarowanym łososia w kawałkach z dodatkiem Vegety Natur.



Beszamel: do szerokiego rondla dać masło, a gdy się roztopi, wsypać mąkę, po czym dokładnie wymieszać, chwilę podsmażyć nie rumieniąc i dolać zimne mleko. Przy pomocy trzepaczki rózgi doprowadzić całość do gładkiej konsystencji (bez grudek) i, ciągle mieszając, zagotować, dosypując w międzyczasie sól i świeżo startą gałkę muszkatołową.



Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.



Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Rozprowadzić kilka łyżek sosu beszmamelowego na dnie naczynia. Ułożyć 3 płaty lasagne. Połowę szpinaku ułożyć na makaronie, na to dać połowę łososia, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Czynności powtórzyć. Całość przykryć trzema ostatnimi płatami lasagne, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec godzinę. Gdyby lasagne zaczęła się zbyt szybko rumienić - zmniejszyć temperaturę pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy lasagne jest upieczona (miękka).

PRZEPIS

http://oliwka-sekretymojejkuchni.bloog.pl/?smoybbtticaid=61203f
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation