LASAGNE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Składniki:
9 płatów lasagne
trochę masła do wysmarowania formy
450-500 g szpinaku mrożonego
2-3 ząbki czosnku
sól
1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżka masła klarowanego
1 kg świeżego łososia ( filet lub kawałki)
łyżka masła klarowanego
łyżka Vegety Natur
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
800 ml mleka
1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
150 g świeżo startego parmezanu
Szpinak lekko rozmrozić. Dać masło na patelnię, rozpuścić, dodać szpinak, zmiażdżony czosnek, sól, startą gałkę muszkatołową i mieszając, odparować.
Na drugiej patelni podsmażyć na maśle klarowanym łososia w kawałkach z dodatkiem Vegety Natur.
Beszamel: do szerokiego rondla dać masło, a gdy się roztopi, wsypać mąkę, po czym dokładnie wymieszać, chwilę podsmażyć nie rumieniąc i dolać zimne mleko. Przy pomocy trzepaczki rózgi doprowadzić całość do gładkiej konsystencji (bez grudek) i, ciągle mieszając, zagotować, dosypując w międzyczasie sól i świeżo startą gałkę muszkatołową.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Rozprowadzić kilka łyżek sosu beszmamelowego na dnie naczynia. Ułożyć 3 płaty lasagne. Połowę szpinaku ułożyć na makaronie, na to dać połowę łososia, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Czynności powtórzyć. Całość przykryć trzema ostatnimi płatami lasagne, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec godzinę. Gdyby lasagne zaczęła się zbyt szybko rumienić - zmniejszyć temperaturę pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy lasagne jest upieczona (miękka).
PRZEPIS
http://oliwka-sekretymojejkuchni.bloog.pl/?smoybbtticaid=61203f