Kuchnia

DANIA POLMIESNE I JARSKIE

Słodko pikantna fasola: Jaś z miodem i czosnkiem

Składniki :
1,5 szklanki fasoli (najlepszy jest duży Jaś)
200 g. wędzonego, chudego boczku
150 g. mocno przyprawionej kiełbasy
2 duże cebule
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka miodu akacjowego firmy Miody Suszka
1/3 litra bulionu wołowego
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka maki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Moczę fasolę przez całą noc w garnku z zimną wodą (woda ma ją troszkę przykrywać). Następnego dnia gotuję ją w tej samej wodzie, aż będzie prawie miękka. Gdy część wody odparuje, dodaję bulion (fasola powinna być ciągle lekko przykryta ). Boczek kroję w paseczki, podsmażam na rumiano, dodaję do fasoli. Podobnie robię z kiełbasą. Cebulę pokrojoną w dużą kostkę podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko przyrumieni, po czym dodaję mąkę i przekładam ją do garnka. Dodaję posiekany drobno czosnek i majeranek i wszystko duszę aż fasola będzie miękka. Dodaję miód, jeszcze chwile duszę. Doprawiam do smaku.Gotowa fasola powinna być w gęstym, bardzo aromatycznym sosie.

http://sio-smutki.blogspot.co.at/2015/02/sodko-pikantna-fasola-jas-z-miodem-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation