Kuchnia

Coś na ząb

Omlet z warzywami z filmu "Ratatouille"

SKŁADNIKI:
6 jajek
szklanka mąki
100 ml mleka
sól, pieprz
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 cukinia
1 żółta papryka
łyżka masła
natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Papryki, cukinię, oraz pomidora pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej patelni rozgrzać odrobinę masła. Dodać warzywa i poddusić je przez kilka minut aż puszczą soki.
Jajka podzielić na żółtka i białka. Białka ubić na puszystą pianę dodając szczyptę soli. Następnie do ubitej piany dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Potem dosypać mąki i dolać mleka. Całość doprawić sporą ilością pieprzu i odrobiną soli. Zmiksować tylko do połączenia składników.
Na patelni roztopić masło. Wlać dużą łyżkę (chochelkę) masy i podsmażyć z dwóch stron.
Na gotowy omlet nałożyć warzywa, złożyć w pół i posypać świeżo posiekaną pietruszką.

SMACZNEGO!

fot. From Movie To The Kitchen
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation