Kuchnia

Coś na ząb

Gotowane jajka na miękko
Sposobów jest wiele. Jak ugotować jajka na miękko żeby zawsze były idealne? Oto niezawodna metoda:

1. Wkładamy jajka do pustego garnka.
2. Zalewamy je wodą w normalnej temperaturze - nie wrzątkiem i nie zimną - do pioziomu takiego żeby delikatnie unosiły się nad dnem.
3. Stawiamy na gaz, płytę elektryczną - nie ma to znaczenia - ważne żeby ustawić od razu palnik na max.
4. W momencie rozpoczęcia się gotowania (pierwsze duże bąble powietrza) uruchamiamy stoper - nie zmniejszamy siły palnika!.
5. Po dokładnie 2 minutach i 45 sekundach, garnek zdejmujemy z palnika i wlewamy zimną wodę.
6. Po 10 sekundach wyjmujemy jajka do miseczki.
Tak przygotowane jajka będą ciepłe, z miękkim żółtkiem i sciętym białkiem.

Smacznego!

qukor/Smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation