Kuchnia

mieso wieprzowe

Kolacja meksykańska |
Składniki

500 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
400 g pomidorów z puszki
pół strąka czerwonej papryki
250 g fasoli w sosie pomidorowym (z puszki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g ryżu
1 cebula
olej do smażenia
pietruszka do przybrania
sól, pieprz
słodka mielona papryka
pół łyżeczki sproszkowanej chili

Wykonanie

Cebulę siekamy, paprykę kroimy w paski i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy pokrojone pomidory wraz z całym sosem, dolewamy szklankę wody i wszystko gotujemy przez 20 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do gotującego się mięsa dodajemy fasolkę z całym sosem i dokładamy przecier pomidorowy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Ilość przypraw dodajemy zgodnie z własnym podniebieniem. Na koniec delikatnie dodajemy ugotowany ryż i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Danie podajemy natychmiast przybrane posiekaną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation