Kuchnia

mieso wieprzowe

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim


Co kupić:

20 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 pęczek bazylii
3 świeże, ostre czerwone papryczki
750 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
szczypta cynamonu
1 łyżka pieprzu cayenne
5 ząbków czosnku
1 szalotka
30 g świeżego imbiru
olej słonecznikowy
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki sosu sojowego japońskiego
400 ml mleczka kokosowego
½ pęczka świeżej kolendry
sól
pieprz
1 opakowanie ryżu basmati


Jak zrobić:

Przygotuj

Wok lub głęboką patelnię


Przygotowanie:

Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa. Doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.Bazylię siekamy i dodajemy do mięsa.

Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zagniatamy dłonią.

Na talerz wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa. Podsypujemy je resztą mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy.

2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki.
Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką. Na czosnek i szalotkę ścieramy świeży imbir.

Pulpeciki chwilę smażymy, odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W tym samym woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.

Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem. 2 świeże ostre papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Szalotkę, czosnek, imbir i papryczkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy.

Dodajemy pomidory pelati, 1 puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego japońskiego. Pulpeciki wkładamy na wok z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut.
Siekamy pół pęczka świeżej kolendry. W międzyczasie mieszamy ryż.


Jak podawać:

Chwilkę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy.
Pulpeciki przekładamy wraz z sosem do miski. Ryż przekładamy do mniejszych miseczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation