Kuchnia

mieso wieprzowe

Błyskawiczny makaron z mielonym mięsem w stylu azjatyckim

Składniki

25 dag makaronu (proponuję mie, ale może to być dowolny makaron)
40 dag mielonego mięsa (wieprzowego lub drobiowego)
2 cebule
3 ząbki czosnku
25 dag mrożonego lub świeżego groszku
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki sosu chilli (ale nie jest konieczny)
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
zielone listki (np. bazylii)
Przepis

Wstaw posoloną wodę na makaron :)
Do mięsa dodaj sos sojowy i sos chilli, dokładnie wymieszaj.
Obrane cebule pokrój na cienkie piórka. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
Do gotującej się wody włóż makaron. Na 3 minuty przed końcem czasu gotowania podanego przez producenta do makaronu dodaj groszek. Po ugotowaniu odcedź i przelej dużą ilości zimnej wody.
W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż cały czas mieszając przez minutę, dodaj czosnek, smaż pół minuty, dodaj mięso i smaż nie przerywając mieszania aż całkowicie zmieni kolor. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Do mięsa dodaj makaron z groszkiem, wymieszaj i od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation