Kuchnia

mieso wieprzowe

GULASZ Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ I CHORIZO

Składniki (na około 2 porcje):
[Źródło: Simon Rimmer]
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
150 g chorizo
pół lampki białego wytrawnego wina
puszka pomidorów (400 g)
200 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
2-3 łyżki posiekanej natki
1 łyżka miodu
bulion lub woda
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chili pozbawiamy pestek, siekamy drobno. Chorizo kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez około 7-5 minut. Przekładamy je do szerokiego rondla z grubym dnem. Wrzucamy czosnek, chili, cebulę i chorizo, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy wino, chwilkę podgrzewamy, by lekko odparowało i zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Zajmie to od godziny do około 90 minut. W razie potrzeby dolewamy do rondla wodę lub bulion. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy fasolę, miód, całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilkę podgrzewamy i rozkładamy pomiędzy talerze. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation