Kuchnia

mieso wieprzowe

Klopsiki z serem /©123RF/PICSEL
Klopsiki z serem
Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 średnia cebula, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 10 dag sera żółtego, sól, pieprz, olej do smażenia, 1 opakowanie roszponki (około 10 dag), 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (25 dag), 8 rzodkiewek, 2 łyżeczki octu balsamicznego.
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju i wystudź. Roszponkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Umyte pomidorki przekrój na pół a rzodkiewki pokrój w plasterki. Ser pokrój w kostkę około 1 cm.
Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, jajko, bułkę tartą, natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi z mięsa formuj niezbyt duże kulki. W każdej zrób wgłębienie, włóż kosteczkę sera i dokładnie zaklej. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i przesmaż na nim klopsiki z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Przełóż je do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem, na którym się smażyły i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150° C . Piecz 15 minut.
Do miski włóż roszponkę, dodaj pomidorki i rzodkiewki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze. Na środku ułóż po kilka ciepłych klopsików i całość skrop octem balsamicznym. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Przygotowanie: 35 minut


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-no-to-klopsik,nId,1090815?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation