Kuchnia

mieso wieprzowe

Mięso może być podawane na gorąco oraz na zimno do kanapek.

Z tego przepisu wychodzą dwie faszerowane rolady.


1 kg schabu

Farsz;

0,5 kg chudego mięsa mielonego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

400 g krojonych pieczarek w słonej zalewie (po odcieku)

150 g startego żółtego sera

0,5 małej czerwonej papryki (niekoniecznie)

1 łyżka maggi do zup

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu



Dodatkowo przygotować;

1 mała pojedyncza pierś z kurczaka (200 g)

2 łyżki suszonego majeranku



Schab naciąć przez pół (nie przecinając do końca)następnie każdą stronę przeciąć nożem równolegle wzdłuż deski na wysokość około 0,5 cm,po czym rozbić tłuczkiem tworząc prostokątny cienki płat.
Składniki farszu wymieszać (można dodać również kawałek pokrojoną w kostkę paprykę,która niestety zmienia całkowicie smak nadzienia)
Rozłożyć farsz na płacie schabowym,układając wzdłuż dłuższego brzegu pokrojoną w paski pierś kurczaka. Następnie zwinąć roladę i przeciąć na dwie połówki po czym związać bawełnianą nicią i dodatkowo natrzeć suszonym majerankiem
Formę do pieczenia nasmarować olejem,ułożyć obie połówki schabu,przykryć folią aluminiową.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 1,5 godz.

Po tym czasie zdjąć folię,polać mięso wytworzonym sosem i włożyć ponownie do piekarnika na 10-15 minut bez przykrycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation