Kuchnia

mieso wieprzowe

Gołąbki według przepisu mojej mamy
Polecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej.

składniki:

1 średnia główka białej kapusty
1 kg mięsa mielonego z łopatki
300 g białego ryżu
3 łyżki majeranku
sól
2,5-3 l bulionu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej

Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ( ja zalewam główkę wodą, doprowadzam wodę do wrzenia i wyjmuje kapustę). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając jak krokieta-najpierw boki do środka a potem rolujemy. Resztki kapusty ułożyć na dnie garnka i ułożyć gołąbki. Zalać ugotowaną wcześniej zupką. Dusić na wolnym ogniu aż kapustka będzie miękka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation