Kuchnia

mieso wieprzowe

Gulasz z pieczarkami i kluseczkami

Składniki :
400-500g mięsa wieprzowego na gulasz,
1 cebula,
200-300g pieczarek,
2 liście laurowe,
ziele angielskie (4kuleczki),
2 szklanki bulionu,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
1 łyżka śmietany.
Przygotowanie :


Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i posyp mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 40-50 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.


Składniki :
3 jajka
2,5 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
mąka do posypania
Przygotowanie :


Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj w palcach podłużny kształt.
Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.

Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.

Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation