Kuchnia

mieso wieprzowe

Śląskie niebo
Śląskie niebo
500-700 g mięsa wieprzowego peklowanego lub wędzonego (schab lub szynka)
250 g suszonych owoców (śliwek, moreli, jabłek)
sok z cytryny
sól
pieprz
szczypta cukru
opcjonalnie:
2 łyżki masła
ok. 1 łyżki mąki
powidła śliwkowe

Suszone owoce zalej pół litra wody, odstaw na noc w zimne miejsce.
Mięso należy zalać wodą i gotować ok. 45-60 minut w zależności jak duże mamy mięso i jaki rodzaj. Następnie dodać namoczone wcześniej suszone owoce wraz z wodą z moczenia i gotować 30 minut. Mięso wyjąć i pokroić w plastry, przykryć i odstawić w ciele miejsce. Sos zblendować/zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli sos będzie za rzadki to można go zagęścić powidłami śliwkowymi. Mięso polać sosem. Ozdobić suszonymi owocami. Podać na ciepło z buchtami lub kluskami.
Opcjonalnie sos można zagęścić zasmażką. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wywaru. Masło stopić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Wlać do reszty wywaru wraz z owocami, wymieszać i zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation