Kuchnia

SŁODKOŚCI

Proste ciasto mocno pomarańczowe

Składniki na ciasto:
2 małe słodkie pomarańcze
100 g cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 g mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 g cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 jajka
1/2 szklanki oleju

Składniki na lukier:
1 łyżka soku z pomarańczy
3 łyżki cukru pudru

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy blendera. Dodajemy cukier i jedną łyżkę kandyzowanej skórki. Miksujemy na gładką masę.

2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, kardamon i imbir. Wbijamy jajka, wlewamy olej i pomarańczową masę. Mieszamy przy pomocy rózgi aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy drugą łyżkę kandyzowanej skórki, mieszamy. Przelewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. W małej miseczce cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy. Lukrem polewamy ciasto, całość posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation