Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

placuszki ziemniaczane z dodatkiem czerwonej kapusty.

Składniki
7 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
150 gramów pikantnego żółtego sera
2 jaja
200 gramów drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na pure.
Jeśli ziemniaki są wodniste, delikatnie odsączyć część wilgoci.
Poszatkowaną drobno kapustę przelać porządnie wrzątkiem, dokładnie odsączyć.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Warzywa i ser wymieszać, wbić jaja, dodać mąkę pszenną i przyprawy, wymieszać dokładnie.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść niewielkie porcje ciasta, lekko rozprowadzić, smażyć na złoto z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Mozna podawac z kwaśną śmietaną lub sosami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation